RISKUTBILDNING DEL 2

Nollvisionen

Ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.
Läs mer
ANTAL DÖDA ÅR 1997
0
ANTAL DÖDA ÅR 2010
0
ANTAL DÖDA ÅR 2020
0

229 Omkomna år 2023

52 OMKOMNA
KVINNA
177 OMKOMNA
MAN

Risktvåan - När du kan köra självständig och trafiksäker!

Risktvåan (eller ”riskutbildning del 2) är den andra av två obligatoriska riskutbildningar.
Syftet med den andra och sista delen av riskutbildningen är att eleven ska få en förståelse för förhöjda risksituationer i trafiken och lära sig sig undvika dessa genom att agera förebyggande. Utbildningen börjar med en teoretisk genomgång och diskussion av sådana situationer. Eleven kommer därefter att få praktisera körning på halkbana och känna på hur fordonet reagerar på olika slags underlag och förutsättningar.

Under Riskutbildning 2 tar vi upp:

  • Risker och risktagande.
  • Konsekvenser av risker och risktagande.
  • Undvikande, att själv undvika risker och att förhindra andra.
  • Hur beteenden och attityder påverkar trafiken.
  • För personbil är risktvåan även känd som ”halkbana”, då körning under särskilda förhållanden körs på halt väglag.

Checklista

Kom i god tid.

Du måste vara med under hela utbildningstiden för att bli godkänd. Om du kommer sent, du missar inledning och viktiga information och kan inte få godkännande på utbildningen och i det här fallet är kursavgiften förbrukad och du måste betala på nytt när du bokar en ny tid.

Ha med dig giltig legitimation.

Vid utbildningstillfället är det viktigt att du kommer ihåg att ta med giltig svensk legitimation.

Tolk vid behov.

Ta med egen tolk, om du är osäker på språket. Meddela oss när du bokar att du tar med egen tolk.

Ta med egen mat.
Se till att ha övningskört innan.

Var i slutet av din utbildning, annars kan det vara svårt att klara av övningarna och bli godkänd.

Klä dig efter årstid.

Flera av övningarna genomförs utomhus, så ha på dig för årstiden lämpliga skor och kläder.

Nolltolerans för alkohol och droger.

Vi tillämpar nolltolerans, så var beredd på att göra utandningsprov.

Vanliga frågor och svar

VARFÖR BEHÖVER JAG RISKTVÅAN?

Dels behöver du givetvis gå risktvåan för att det numera krävs för att få ta körkort. Det innebär att du ska lära dig förutse och hantera riskfyllda situationer i trafiken. Utbildningen ökar förståelsen för säkerhetsmarginaler, hastighet och yttre förutsättningar som underlag och väder. Under Risktvåan får du chans att se vilken förmåga du och fordonet har att klara av körning i risksituationer.

NÄR KAN JAG GÖRA RISKTVÅAN?

Du måste vara 16 år för den praktiska delen, Riskutbildning 2.

Vi rekommenderar även att du är i slutet av din körkortsutbildning. Detta för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du måste till exempel klara av att köra självständigt, utföra hårda accelerationer och bromsa i höga hastigheter.

KAN JAG GÖRA RISKTVÅAN UTAN KÖRKORTSTILLSTÅND?

Ja, du kan göra risktvåan utan att du har godkänt körkortstillstånd från Transportstyrelsen.
Eftersom du behöver körkortstillstånd för att få börja övningsköra är det vanligast att man har körkortstillstånd när man gör risktvåan, men det är inget krav.

VAR NÅGONSTANS HÅLLER NI RISKUTBILDNING DEL 2?

Just nu vi har samarbete med:

GÖTEBORGS HALKBANA
Fredsflottiljens Väg 13
417 46 Göteborg
(Säve depå område vid Aeroseum ingång)

Med bil, cykel eller till fots

Göteborgs Halkbana ligger ute vid Säve depå, nära Aeroseum. Följ skyltar mot Säve depå. Ni ska ha jaktflygplanet på höger sida om er efter ni har korsat eller svängt av från Hisingsleden. Se bild.

Med buss

Buss 35 eller 148 : Hoppa av vid Granhäll och följ vägen mot Säve depå. Du ska ha jaktflygplanet på höger sida efter du korsat stora vägen, fortsätt rakt fram i 500 m (följ skyltarna) och vänta framför grinden till Säve depå. Se bild.

Tänk på att det finns tre olika halkbanor på Hisingen, så att du försäkrar dig om att komma rätt. Du ska till Göteborgs Halkbana.

(Navigera med Google maps)
HUR LÄNGE ÄR RISKUTBILDNING DEL 2 GILTIG?

Riskettan gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år

Om ditt körkort återkallas, under prövotiden till exempel, måste du göra om både riskettan och risktvåan. Detta gäller även om det var mindre än fem år sedan du gjorde riskettan.

Tänk på att utbildningen för personbil inte gäller för motorcykel.

Om du är osäker på om risktvåan fortfarande är giltig för dig kan du kontakta Transportstyrelsen kundtjänst för körkortsfrågor:

Logga in på: minasidor.transportstyrelsen.se 

Besök: transportstyrelsen.se/korkort

Ring: 0771-81 81 81  

KAN MAN BLI UNDERKÄND PÅ RISKTVÅAN?

Du kan bli underkänd på risktvåan. Om du till exempel inte kan manövrera bilen självständigt kan du bli underkänd eftersom du då inte kan vara med på den praktiska delen.

Om läraren anser att du har för undermåliga kunskaper för att tillgodogöra dig utbildningen på ett tillfredställande sätt så kan du bli underkänd. Detta innebär att du måste göra om hela kursen. Detta är dock mycket ovanligt. Det ska också understrykas att risktvåan är ett utbildningsmoment och inte ett prov. Men för att få godkänd så måste du naturligtvis ha tillräckliga kunskaper för att kunna tillgodogöra dig de olika utbildningsmomenten. Rent allmänt brukar man säga att du ska boka risktvåan först när du är redo att boka körprovet.

KAN JAG GÖRA RISKTVÅAN PÅ MITT SPRÅK?

Ja, Genom att kombinera många års erfarenheter från traditionella körskolor, med god pedagogik och innovativ teknik, kan våra licensierade flerspråkiga trafiklärare erbjuda en riskutbildning på andra språk än svenska till ett bättre pris.

JUST NU vi erbjuder våra riskutbildningar på följande språk: 

Vi erbjuder riskutbildning del 1 på flera språk i Göteborg Vi erbjuder riskutbildning del 1 på engelska i Göteborg Vi erbjuder riskutbildning del 1 på persiska i Göteborg

 

HUR MYCKET KOSTAR RISKUTBILDNING DEL 2?

Vad utbildningen kostar beror på vem som är utbildningsanordnare dvs. olika hos trafikskolor och mellan 2500 till 3000 kronor.

Utbildning och kunskap ger oss som individer möjlighet att förverkliga våra drömmar och är samtidigt en förutsättning för att Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt land. Investeringar i utbildning och forskning lägger grunden för jobb och välfärd.

Därför tycker vi på Bdriver.se Trafikskola att utbildning ska inte vara dyrt och alla ska ha råd att välja flera utbildningar och fortbildningar.

Klicka här för att  se aktuelltpris på riskutbildning del 2

HUR LÅNG TID TAR RISKUTBILDNING DEL 2?

Risktvåan tar ungefär 4,5 timmar i anspråk plus tid för raster.

VAD KRÄVS ATT FÅ GODKÄND PÅ RISKETTAN?

Två grundläggande saker är viktiga för att få godkänt på Riskettan. För för första att du kan styrka din identitet med en giltig identitetshandling. Men också att du deltar aktivt under riskutbildningen med dina reflektioner. Vi vill också att du tar delger dina åsikter i de olika värderingsövningar vi går igenom under utbildningen.

VAD HÄNDER NÄR JAG ÄR KLAR MED RISKTVÅAN?

Förutsatt att du uppfyller alla krav så meddelar vi Transportstyrelsen att du är godkänd. Du behöver alltså inte själv meddela någon myndighet, det sköter vi åt dig.

Om du är osäker på om riskettan fortfarande är giltig för dig kan du kontakta Transportstyrelsen kundtjänst för körkortsfrågor:

Logga in på: minasidor.transportstyrelsen.se 

Besök: transportstyrelsen.se/korkort

Ring: 0771-81 81 81  

AVBOKNING ELLER OMBOKNING

Vi erbjuder inga ångerrätt vid köp av utbildning och körlektioner, men du kan avboka riskutbildning och du har 12 månader på dig för ombokning för riskutbildningar för dig själv eller någon annan.

Avbokning ska ske via  mina sidor  och du behöver logga in på vår webbplats eller ringa till oss på 0313758010 under vår öppettider.

Avbokning måste ske senast exakt 24 timmar vardagar  och 72 timmar helgdagar och röda dagar i svensk kalender innan kursstart.

Vid sen avbokning eller ej ankomst debiteras hela kursavgiften.

Ombokning körlektioner  Ditt saldo på ditt körpaket fylls på med en rabattkod vid avbokning och du kan boka en ny tid eller ring till oss på 0313758010 under vår öppettider då hjälper vi dig med ombokning.

Vi värnar om din integritet och hanterar dina personuppgifter med största säkerhet. Läs mer här [Din integritet på största allvar].

VAD HÄNDER OM JAG KOMMER SENT ELLER MISSAR MIN TID?

Du måste vara med under hela utbildningstiden för att bli godkänd. Om du kommer sent eller missar din tid, utan att ha avbokat den, är kursavgiften förbrukad och du måste betala på nytt när du bokar en ny tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *